Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η δωρεά σπέρματος δύναται, κατ’ επιλογή του δότη, να είναι ανώνυμη ή επώνυμη και στη δεύτερη περίπτωση ή να γνωστοποιούνται εξ αρχής τα στοιχεία του ή να γνωστοποιούνται στο τέκνο μετά από την ενηλικίωσή του, αν το τελευταίο το ζητήσει. Αν ο δότης επιλέξει την ανωνυμία, οι ιατρικές πληροφορίες που τον αφορούν τηρούνται σε απόρρητο αρχείο χωρίς ένδειξη της ταυτότητάς του. Πρόσβαση στο αρχείο αυτό επιτρέπεται μόνο στο τέκνο και για λόγους σχετικούς με την υγεία του. Ο δότης προστατεύεται έναντι κάθε αξίωσης αναγνώρισης πατρότητας, καθώς και έναντι όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή. Σε καμία όμως περίπτωση, η ταυτότητα των ληπτών, καθώς και του παιδιού ή των παιδιών που γεννιούνται μέσα από τη διαδικασία χρήσης σπέρματος δότη, δεν γνωστοποιούνται στο δότη του γεννητικού υλικού.
Δωρεά γεννητικού υλικού μεταξύ συγγενών είναι επιτρεπτή μόνο μεταξύ συγγενών σε πλάγια γραμμή και εφαρμόζεται σε εξ αίματος συγγενείς εκ πλαγίου του ιδίου φύλου. Εξαιρείται η περίπτωση, στην οποία χρησιμοποιείται για την γονιμοποίηση γαμέτης συγγενούς δότη και γαμέτης τρίτου δότη, οπότε μπορεί ο συγγενής εκ πλαγίου να είναι του ιδίου ή ετέρου φύλου.
Επίσης προβλέπεται και η περίπτωση επώνυμου δότη γεννητικού υλικού ο οποίος γνωρίζει τους λήπτες του γεννητικού υλικού πριν τη δωρεά του και η δωρεά γεννητικού υλικού γίνεται με αίτημα του σε συγκεκριμένα συγγενικά ή τρίτα πρόσωπα.
Οι προϋποθέσεις ελέγχου των δοτών ισχύουν, κατά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, για όλους τους τύπους δοτών.