Η πρόληψη «κλειδί» για τη γονιμότητα

Η πρόληψη «κλειδί» για τη γονιμότητα

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ιωάννα Φωτιάδη που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής

Την ημέρα που ο γιος σας θα κλείσει τα 18, μαζί με τις συμβουλές για επιτυχημένη σταδιοδρομία και ευτυχισμένη ζωή, υποδείξτε του έναν αξιόπιστο… ουρολόγο. Αν οι άνδρες επισκέπτονταν προληπτικά τον γιατρό τους, ακριβώς όπως κάνουν οι γυναίκες, θα γλίτωναν ίσως από δεινά στη μετέπειτα ζωή τους. Ενα εξ αυτών είναι η υπογονιμότητα.

«H Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση μεταξύ των “27” της Ε.Ε. ως προς τον δείκτη γονιμότητας» επισημαίνει στην «Κ» η κ. Λίνα Ευγενή, βιολόγος αναπαραγωγής και επιστημονική διευθύντρια της «Κρυογονίας», της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας κρυοσυντήρησης σπέρματος. «Συνεργαζόμαστε με Ελληνες δότες, ώστε να διασφαλίζουμε τη συνάφεια των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών» διευκρινίζει η ίδια. «Οι ενδιαφερόμενοι δότες είναι από 19 έως 35 ετών και εμφορούνται από διάθεση προσφοράς, καθώς η διαδικασία δεν συνεπάγεται αμοιβή παρά μόνον μια συμβολική αποζημίωση» υπογραμμίζει, «οι περισσότεροι είναι αιμοδότες και δότες μυελού ή έχουν βιώσει στο περιβάλλον τους την υπογονιμότητα».

Οι νεαροί υποψήφιοι δότες μπαίνουν σε μια πολύμηνη διαδικασία εξονυχιστικού ελέγχου, αναλύσεων της ποιότητας του σπέρματός τους, εξετάσεων για τις συνηθέστερες γενετικές μεταλλάξεις, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και ψυχομετρικά τεστ. Συχνά, ωστόσο, η κ. Ευγενή καλείται να τους ανακοινώσει δυσάρεστα νέα. «Μόνον το 10% κρίνεται κατάλληλο» βάσει δείγματος 500 ανδρών από το 2012. Το ποσοστό είναι ενδεικτικό των προβλημάτων που ενυπάρχουν στον οργανισμό των ανδρών εν αγνοία τους.

«Συνιστώ, επομένως, στους νεότερους κατά την ενηλικίωσή τους ένα σπερμοδιάγραμμα». Η εν λόγω εξέταση μπορεί να αναδείξει εγκαίρως μια λοίμωξη ή κιρσοκήλη, που αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Για σοβαρότερες επιπλοκές ή για όσους πρόκειται να υποβληθούν σε ισχυρές θεραπείες, συνιστάται η κρυοσυντήρηση, μια… επένδυση για το μέλλον.

Υπάρχει, βέβαια, και η επιλογή της λήψης γενετικού υλικού από δότη, Ελληνα ή ξένο. «Το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ιδανικό, καθώς διασφαλίζει την ανωνυμία της δωρεάς» εξηγεί η κ. Ευγενή, «εξ ου και έχουμε πολλούς ξένους που επιλέγουν την Ελλάδα γι’ αυτή τη διαδικασία». Ενδεικτικά, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία η δωρεά είναι επώνυμη.

περισσοτερες
συνεντευξεις