Λίνα Ευγενή

Βιογραφικό

Κρυογονία

Δρ. Λίνα Ευγενή

Βιολόγος Αναπαραγωγής, M.Phil Πανεπιστημίου Nottingham U.K., Διδάκτωρ ΔΠΘ

Η Διευθύντρια της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης ‘ΚΡΥΟΓΟΝΙΑ’, Δρ Λίνα Α. Ευγενή, είναι Βιολόγος Αναπαραγωγής, ειδικευμένη στην ανάλυση και κρυοσυντήρηση σπέρματος και ορχικού ιστού, με πολυετή εμπειρία στην αξιολόγηση και διατήρηση της ανδρικής γονιμότητας.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο είχε εισαχθεί πρώτη μεταξύ των υποψηφίων του έτους της. Στη συνέχεια, φοίτησε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του University of Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας, από την οποία απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Master δι ερεύνης (M.Phil), με επιβλέποντα καθηγητή τον Prof. Simon Fishel, πρωτοπόρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και δημιουργό της μεθόδου SUZI (Sub zonal Insemination). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών, εκπαιδεύτηκε στο ανδρολογικό εργαστήριο του κορυφαίου νοσοκομείου της Αγγλίας Queen’s Medical Centre, στις τεχνικές αξιολόγησης των βασικών και λειτουργικών παραμέτρων, καθώς και στις εφαρμογές της κρυοσυντήρησης σπέρματος και ορχικού ιστού.

Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονική συνεργάτιδα του Μεταπτυχιακού Τμήματος Σπουδών με τίτλο ‘Ανθρώπινη Αναπαραγωγή’, στο οποίο συμμετέχει από την έναρξη της λειτουργίας του, με διαλέξεις και πρακτικές εργαστηριακές εκπαιδεύσεις.

Πιστοποιήσεις

Εργάζεται από το 1995 στον χώρο της Εργαστηριακής Σπερματολογίας, ως ιδρυτικό στέλεχος και διευθύντρια του ανδρολογικού εργαστηρίου της μεγαλύτερης και πρώτης πιστοποιημένης τράπεζας σπέρματος της Ελλάδας. Είναι υπεύθυνη του συστήματος διασφάλισης ποιότητας, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Εξωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου της ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology).

Κατέχει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) ως εκπαιδεύτρια για τη βασική ανάλυση σπέρματος. Στο πλαίσιο της επιστημονικής της δράσης, συμμετέχει ενεργά στη διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ως ομιλήτρια σε συνέδρια και ως συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων, εκ των οποίων το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2010 με τίτλο ‘Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ’.

123

Επιστημονικές Μελέτες

Μέρος των ερευνητικών της μελετών περιλαμβάνεται στο 6ο Εγχειρίδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ανάλυση και Επεξεργασία του ανδρικού σπέρματος (6th Edition of the WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen) (2021), αποτελώντας την πρώτη Ελληνική συμμετοχή στα νέα παγκόσμια όρια αναφοράς για τις βασικές σπερματολογικές παραμέτρους.

Μέσω προηγμένων εφαρμογών στην εργαστηριακή διαχείριση του ανδρικού σπέρματος, παρέχει εκσυγχρονισμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ζευγάρια με ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας, αλλά και γυναίκες χωρίς σύντροφο, που επιθυμούν να βιώσουν τη χαρά της μητρότητας.

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις